Kronprinsessans tal till årets homo


Igår kväll kunde vi se QX Gaygala, där priset ”Årets Homo” överraskande delades ut av kronprinsessan Victoria. Oftast diskuteras själva tacktalen, men igår var det alltså en prisutdelares tal som stod i absoluta centrum. Detta var givetvis väntat. Att en kunglig person delar ut ett pris som Årets Homo på en gala som Gaygalan, det är ju inte direkt någonting som vi är vana vid. Detta till trots planerades talet och Victorias framförande som kort och koncist, för att inte stjäla showen. Hon visade tydligt, i både tal, kroppsspråk och med sin kortfattade nominering att det inte var hon som skulle stå i centrum, även om det blev så ändå. Nedan ser ni talet i sin helhet. Ödmjukt, välvilligt och hyllande. Och givetvis ett ställningstagande!

/Lisa Blomqvist, Snacka Snyggt

 

Victorias tal

Nu är det så här att jag ska ju bara dela ut ett pris. Men jag blir givetvis väldigt, ­väldigt glad och ­också väldigt rörd. Tack så mycket.
Nu är det så här, att nu ska vi hedra en ­person som har ­utmärkt sig alldeles särskilt. Det är en sann glädje för mig att vara här i kväll. Att få känna er kraft, er glädje, er gemenskap. Det är också en sann glädje att jag alldeles strax ska få överlämna priset för årets ­homo.
Då så. Få, ­väldigt få, har berört oss, och gjort oss så rörda som du. Ditt budskap är tydligt. ­Räta på ryggen. Sträck ut handen. Vi ska torka varandras tårar. Vi ska torka varandras ­tårar med öppna hjärtan och våra bara händer.
Priset för årets ­homo går till författaren, ­dramatikern, ­inspiratören Jonas Gardell.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16183443.ab