Annie Lööfs tal


20130706-220118.jpg
Helhetsintryck: Annie Lööf kliver upp, inte från sidan av scenen utan från publiken. En liten men viktig markering att hon kommer från folket. Maud Olofsson gjorde samma sak när hon talade. Det är en lågmäld karisma över Lööf, två tillsynes oförenliga grepp men hon behärskar det bra utan att bli trist eller för yvig. Smaksak – för snabbpratare kan lågmäld karisma ha en sövande effekt. Hon är den andra som skippar talarstol och teleprompters (Fridolin gjorde detsamma), hon har lärt sig talet utantill. Det ger hennes retorik bättre förutsättningar som hon inte utnyttjar till fullo. Det är ovanligt att höra Annie Lööf prata så lugnt som hon gör, men det är ok för talet dåligt för rastlösa själar.

Kroppsspråk: Hon har ögonkontakt med publiken, bra kroppsspråk och variation. Tre saker tog hon med sig i sin väska ”som kostade tjugo kronor på loppis” en planta, en kompass och en barnmatsburk. Dessa tre lyfter hon upp och visar för publiken för att knyta upp sin budskap i dem. Snyggt och annorlunda.

Återkommande ord/fraser: ”företag”, ”folket”, ”företag”, ”Åkesson”

Fallgropar: Vid tillfällen pratar Annie Lööf lite väl långsamt. Det är bra med tempoväxling när jargongen är lågmäld karisma – men inte till det mer långsamma tempot. Det blev sövande vid tillfällen.

Hon bad hela publiken och ”du också Mats Knutsson” att blunda. Roligt grepp, men det var ingen som blundade.

Bevingade ord/uttryck:
”Jag grillar hellre korv tillsammans, än att äta oxfilé ensam.”

”Det fascinerar mig att Jimmie Åkesson är rädda att dessa människor ska komma hit. Jag är rädd att de inte ska göra det.”

”Om arbetsförmedlingen är en elefant i rummet, så är den stelbenta arbetsrätten en helig ko. Som centerpartist gillar jag naturligtvis djur, men jag är ledsen – den här kon måste slaktas.”

”Jag har med mig min väska. Ni kan vara lugna! Den kostade tjugo kronor på loppis!”